Wintersport in Kroatië

Wintersport in Kroatië

In Kroatië zijn veel bezienswaardigheden. Je vindt er niet alleen zon, zee, strand, natuur en cultuur, maar u kunt er ook op wintersport.

Het bekendste, en eigenlijk enige, skigebied in Kroatië is Gorski Kotar. De bekendste plaats voor wintersport in Gorski Kotar is Bjelolasica. Bjelolasica is een Olympisch Centrum. Je vindt er een skischool, acht skipistes met verschillende lengtes en hoogteverschillen, langlaufpistes en skiliften. Je kan er bovendien meer doen dan skiën en langlaufen. Je kan er ook klimmen, wandeltochten maken, vissen, jagen en noem maar op. Bovendien zijn er sporthallen waar je indoor allerlei sportieve activiteiten kan ondernemen. Het is dus een uitstekende plaats om je wintersportvakantie door te brengen.

Bjelolasica piste

Bjelolasica piste

Als je voor een zonvakantie naar Kroatië gaat, kost de voorbereiding niet zoveel tijd. Wanneer je echter op skivakantie gaat, moet je goed voorbereid zijn. Het is essentieel om over de juiste skiuitrusting te beschikken. Je uitrusting bestaat uit:

  • ski’s
  • skistokken
  • handschoenen of wanten
  • skischoenen
  • skihelm
  • skikleding

Je skiuitrusting kun je kopen of huren, afhankelijk van hoe vaak je op wintersport gaat en hoeveel je besteden hebt. In ieder geval is het belangrijk dat je je goed laat voorlichten en je outfit koopt in een gespecialiseerde winkel. Door goede voorlichting voorkom je dat je verkeerd materiaal gebruikt en geblesseerd raakt.

ski-uitrusting-winter

Ski’s kun je verdelen in een aantal groepen:

  • De allround groep. Deze ski is geschikt voor de recreatieve skiër.
  • De wedstrijdgroep. Deze ski’s zijn verstijfd en verzwaard om hogere snelheden mee te kunnen maken.
  • All mountain ski’s. Deze ski’s zijn breder en ook geschikt voor off-piste terrein.

Wat betreft skikleding geldt: je moet in ieder geval een waterafstotend skipak bij je hebben. Op de piste vind je natte sneeuw en nat worden is in de kou geen pretje. Waterafstotende kleding zorgt ervoor dat je niet kletsnat van de berg hoeft te gaan. Handschoenen zijn daarbij ook belangrijk, want koude handen krijgen tijdens het skiën is ontzettend vervelend. Een handschoen moet kunnen ademen, want handen zijn de meest transpirerende lichaamsdelen.