Reistips

Net als bij vakanties in andere Europese landen is het voor Nederlanders vrij gemakkelijk om Kroatië te bereiken. Je pakt het vliegtuig naar een van de grote steden, je boekt een gezellige touringbus of je reist op eigen houtje richting Balkan. Een visum is niet nodig: je hoeft enkel te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Wat kun je echter het beste wel of niet doen als je in Kroatië zelf bent? Dit artikel zet enkele tips op een rijtje.

Vervoer

De verschillende toeristische bestemmingen van Kroatië liggen aan de kust, waar dankzij de hoge toeristenaantallen een goede infrastructuur aanwezig is. Via bussen en taxi’s reis je in een mum van tijd van je hotel of camping naar de prachtige Kroatische zandstranden. Voor een bezoekje aan de voor de kust gelegen eilanden neem je een veerpont, die vaak goed betaalbaar is. Moet je echter ergens in het binnenland zijn? Dat wordt via het openbaar vervoer een hele onderneming. Mede dankzij het heuvelachtige landschap is het Kroatische spoornetwerk niet sterk ontwikkeld, terwijl de busdiensten vooral ingesteld zijn op stedelijk vervoer. Dit betekent niet dat er geen bussen richting binnenland rijden, maar de spaarzame bussen die rijden zijn slecht georganiseerd, waardoor je af en toe langer dan gebruikelijk moet wachten op vervoer. Reizen met de auto is dan ook indien mogelijk het sterkst aan te raden. Kroatië kent in tegenstelling tot Nederland tolwegen, die een bijdrage vereisen. Verder worden de meeste wegen slechter naarmate men vordert richting binnenland, maar ze blijven nog wel begaanbaar.

Geld

Kroatië is per 1 juli onderdeel van de Europese Unie, maar dit betekent nog niet meteen dat het de euro hanteert. Het land heeft de intentie om de euro te gaan invoeren, maar op het moment is de officiële munteenheid nog de kuna. Een kuna is omgerekend ongeveer dertien eurocent. In de grotere hotels en winkels kan men wel betalen met de euro, maar in de kleinere dorpjes prefereert men de kuna. Er zijn genoeg wisselkantoren en geldautomaten in Kroatië, en deze accepteren Europese betaalkaarten.

Veiligheid

Kroatië is in tegenstelling tot pakweg twintig jaar geleden geen onveilig land, maar de site van de Rijksoverheid adviseert desalniettemin om waakzaamheid te betrachten. Dit vanwege de landmijnen uit de oorlogen van voor 1995 die nog steeds aanwezig zijn in sommige gebieden. De populaire toeristenbestemmingen zijn al lang mijnenvrij, maar in met name het binnenland en in de bergen komen nog mijnen voor. Het is hierdoor raadzaam niet van doorgaande wegen af te gaan en waarschuwingsborden te respecteren.