Bezienswaardigheden

Kroatië is een vakantieland dat voor elk type vakantie genoeg moois te bieden heeft. Zowel voor de strandganger als de natuurliefhebber is een trip naar Kroatië dankzij de prachtige kust zeer de moeite waard. Verder het binnenland in zullen vooral degenen die geïnteresseerd zijn in cultuur prima aan hun trekken komen. Dit artikel geeft een veelzijdig overzicht van de toeristische hotspots in Kroatië.

Zon, zee, strand

Ben jij niet zo’n actief type op vakantie? Dat geeft niets, je bent namelijk niet de enige. Kroatië is tegenwoordig vooral in trek bij Nederlanders vanwege de prachtige stranden. De Adriatische Zee aan de westkust valt op door zijn schitterende helderheid, en met name de zuidelijke stranden van Kroatië zijn zeer populair. Bezoek vooral eens een van de vele voor de kust gelegen eilanden. Dit zijn vakantieparadijzen bij uitstek, en tevens wordt hier veel gedoken en gevist. Kroatië kent net als Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk een Middellands Zeeklimaat, wat betekent dat het hier in de zomer prima vertoeven is.

Natuur

brijuniDe kust is niet alleen prachtig voor strandgangers die een kleurtje willen krijgen. Langs de zee bieden imposante rotspartijen en mediterrane begroeiing genoeg moois voor eenieder die geniet van de natuur. Verder kent Kroatië een aantal zeer groene natuurgebieden met watervallen en behoorlijk diverse diersoorten. Deze zijn vooral gelegen op de eilanden, met de Kornaten, Brijuni en Mljet als absolute hoogtepunten. Andere letterlijke hoogtepunten vindt men meer richting het binnenland. De Dinarische Alpen zijn ideaal voor een bergwandeling. Bezoek ook zeker de prachtige kalksteengrotten in dit gebergte!

Cultuur

De grote steden van Kroatië zijn leuk voor eenieder die het liefst vakantie viert in een Westers aandoende stad. De echte cultuurliefhebber zal echter liever kennis willen maken met origineel Kroatische dorpjes. Deze liggen veelal niet direct aan de kust, maar vlak daarachter. In deze dorpjes heerst een gemoedelijke en gastvrije sfeer. Proef vooral plaatselijke olijven! Deze staan bekend om hun pure smaak en zeer streekgebonden karakter. Het dorpje Hum, op het schiereiland Istrië, staat bekend als het kleinste dorp ter wereld, en is hierdoor ook leuk om te bezoeken. Verder is Kroatië het decor voor enkele prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijd, wat te danken is aan de toenmalige Romeinse overheersing van het gebied. Zo behoren het paleis van Diocletianus in Split en het amfitheater van Pula tot de populairste toeristentrekkers van Kroatië.